Navigaatiovalikko+

Decorating with Plants

Last Thursday we got some special guests when a gardener-in-training Hanna Seppänen came in to do some planting in the corridor circling the courtyard. The citrus trees we received earlier were now joined by succulents and other plants. The corridor has a lot of light and can get quite warm especially during the summer months, which makes it unsuitable for many flowers and plants. However, succulents, snake plants and aloe vera should feel at home even in bright sunlight.

IMG_5237_joulu2016

The plantings were part of Hanna’s mandatory demonstration, so we also had Outi Honkanen from Jämsä vocational school and Kirsi Vähäjylkkä from Kirsin Kukka flower shop supervising the process. While Hanna was hard at work, we talked about the previous plant decors at the Säynätsalo Town Hall; Kirsi still remembers the jungle-like palm trees and vines from ten years back, but the original plants that used to decorate the place in the 50s remain a mystery for us. Alvar Aalto’s drawings here at the Town Hall don’t show if the architect had designed specific green interior for the place, or if those were left to the gardener to decide. A story tells that the original décor included an orange tree, and some say that Aalto did design the layout and plants for the garden outside, but at least I do not know the truth. Aalto did pay a lot of attention to detail in his designs, however, so I’d be surprised if he’d let the green décor planning entirely to someone else. What is clear though is that the clean, strong lines of the Townhall’s design are definitely complimented by softer silhouettes of houseplants.

IMG_5238_joulu2016

Viime torstaina kunnantalolla kävi erityisiä vieraita kun saimme puutarhuriharjoittelija Hanna Seppäsen paikalle tekemään istutuksia sisäpihaa kiertävälle käytävälle. Jo aiemmin istutetut sitruspensaat saivat nyt seuraa muun muassa erilaisista mehikasveista. Sisäkäytävä on erittäin valoisa ja etenkin kesäaikaan hyvin lämmin, minkä vuoksi kaikki kasvit eivät ikkunanlaudalla viihdy. Mehikasvit, aloe vera sekä anopinhammas tuntevat kuitenkin itsensä kotoisaksi myös kirkkaassa auringonpaisteessa.

Istutukset olivat osa Hannan näyttötyötä, minkä vuoksi paikalla olivat myös puutarha-alan opettaja Outi Honkanen Jämsän ammattiopistolta sekä Kirsi Vähäjylkkä Kirsin Kukalta valvomassa suoritusta. Hannan puurtaessa keskustelimme kunnantalon aiemmista vihersisustuksista; Kirsi muistaa vielä kymmenen vuoden takaiset viidakkomaiset sisäkasvit palmuineen ja köynnöksineen, mutta alkuperäiset 50-luvun istutukset ovat toistaiseksi jääneet mysteeriksi. Ainakaan täältä paikan päältä löytyvistä piirroksista ei käy ilmi, oliko Alvar Aalto suunnitellut käytävälle tietynlaiset istutukset, vai jäikö valinta aikanaan kunnantalon vastaavan puutarhurin hoidettavaksi.  Tarina ainakin kertoo, että alkuperäiseen sisustukseen olisi kuulunut appelsiinipuu, ja että Aalto olisi suunnitellut ainakin ulkopihan istutukset, mutta asiasta ei ainakaan minulla ole varmuutta. Aalto kuitenkin kiinnitti suunnittelussaan huomiota pieniinkin yksityiskohtiin, joten pitäisin sitä yllättävänä jos hän olisi jättänyt kasvien valinnan täysin muiden käsiin. Selvää kuitenkin on, että kunnantalon selkeät ja vahvat linjat pääsevät parhaiten oikeuksiinsa kun niitä on pehmentämässä hieman vehreyttä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: