Navigaatiovalikko+

Uutta elämää kunnantalolle

Suur-Jyväskylän lehti 20.5.2017, Riina Sydänmaanlakka

harri_taskinen

Harri Taskisen mukaan paikalliset ovat kertoneet, että Säynätsalon kunnantalolla on alun perin kasvanut appelsiinipuu. Perinteitä kunnioittaen sinne istutettiin sitruskasvi.

Alvar Aallon suunnittelema Säynätsalon kunnantalo on saanut kevään myötä uutta elämää yrittäjä Harri Taskisen hyppysissä.
– Kesä on kaiken kaikkiaan käynnistynyt aika hyvin, ja kesäkuun alusta kunnantalo on auki joka päivä. Eilen meillä kävi 50 henkilön matkailuyrittäjäporukka Visit Jyväskylän järjestämällä vierailulla. Visit Jyväskylä järjestää kesällä Risteillen Aallon arkkitehtuuriin -laivamatkoja Jyväskylän satamasta Säynätsaloon ja kunnantalolle, Harri Taskinen kertoo innoissaan.

Kunnantalolla toimii kesäkahvila, ja majoitustiloja on saatu lisää. Alkuperäisten
Alvar ja Elissa -vierashuoneiden lisäksi kunnantalolla on vuokrattavissa kaksi
residenssihuoneistoa, Hugo ja Henrik. Ne on tarkoitettu pitkäaikaisempaankin asumiseen. Myös kunnantalon kokoustilat ja valtuustosali ovat nykyään vuokrattavissa esimerkiksi seminaarikäyttöön.
–Tavoitteena on saada huoneistoihin residenssiasujia: arkkitehtejä ja alan opiskelijoita. Talvella vierashuoneissa on ollut yöpymisvuorokausia todella vähän, mutta kesällä on vilkkaampaa. Alvar Aallon rakennuksessa yöpyminen on monelle ulkomaalaiselle
unelmien täyttymys, vaikka vierashuoneet ovatkin varsin askeettiset, Taskinen toteaa.

Alkukuusta kunnantalolle avattiin myös valokuvaaja Simo Peterin valokuvanäyttely.
Kesäkuussa alkaa myös polkupyörävuokraus, jotta turistit pääsevät ihastelemaan Säynätsalon nähtävyyksiä.
–Tarvittaessa opastamme täältä muun muassa Alvar Aallon Koetalolle. Paikallisia yrittäjiä on lähtenyt aika hyvin touhuun mukaan. Esimerkiksi Juurikkasaaren kanssa teemme yhteistyötä, ja kaikki kukat täällä ovat Kirsin kukasta, Taskinen sanoo.

Kaupunki tarttui ideaan

Jyväskylän kaupunki haki vuodenvaihteessa avoimella haulla yrittäjää Säynätsalon kunnantalolle ja teki määräaikaisen jatkosopimuksen Taskisen kanssa. Yrittäjän tehtävänä on paitsi pitää kunnantaloa auki, myös saada lisää elämää Alvar Aallon suunnittelemaan historialliseen rakennukseen.

Harri Taskinen kiinnostui kunnantalosta muuttaessaan pääkaupunkiseudulta Säynätsaloon reilu vuosi sitten. Kaupunki oli lakkauttanut kunnantalosta monipalvelupisteen, ja näyttävä rakennus seisoi tyhjillään ovet lukittuina.
–Ihmisiä pyöri talon ympärillä ihmettelemässä, että pääseekö sinne sisään. Eihän sinne päässyt. Kunnantalolla oli asuntokin vapaana ja ehdotin kaupungille, että jos saan työhuoneen ja asunnon vuokralle, voisin opiskella opastamaan vieraita ja pitää paikkaa auki. Kaupunki oli etsinyt käyttöä ja mahdollista yrittäjävuokralaista talolle ja tarttui ideaani, Taskinen kertoo.

Taskinen toimi kunnantalon oppaana ja piti ovia auki viime syksyn ja talven ajan. Säynätsalon kunnantalo on perinteisesti kiinnostanut kauempaa tulevia arkkitehteja, muotoilijoita sekä alan opiskelijoita. Kesäaikaan kunnantalolla vierailee päivittäin muotoilusta ja arkkitehtuurista kiinnostuneita matkailijoita muun muassa Japanista, Meksikosta ja Yhdysvalloista, mutta talvella pitelee hiljaista. Taskisen mukaan haasteena on se, miten kotimaanmatkaajat, tai edes jyväskyläläiset, houkuteltaisiin tutustumaan tunnelmalliseen kunnantaloon.
–Äitienpäivänä paistoimme täällä vohveleita, ja se houkutti kyläläisiä paikalle. Monet ovat myös innostuneet siitä, että kesävieraat voi majoittaa kunnantalolla, Taskinen sanoo.

%d bloggaajaa tykkää tästä: