Navigaatiovalikko+

Local Artists and Creators

IMG_5411English translation available at the end.

Kun valikoimme tuotteita Kunnantalon pop-up-myymäläämme, haluamme valinnoillamme vaalia etenkin kahta asiaa; Aallon muotoilua sekä paikallisuutta. Myymälämme aloitti alkuun pienellä kokoelmalla Alvar Aalto-, Artek- ja Kunnantalo-teemaisia tuotteita, ja vaikka olemme lisänneet valikoimiimme muun muassa Iittalan lasiastioita, emme ole halunneet unohtaa paikallisia tekijöitä. Kunnantalon asukkaan Tapani Kurttilan savitöitä on esillä myymälässämme, ja jyväskyläläiset Jukka-lelut ja Paahtimo Papun kahvit ovat myös löytäneet tiensä valikoimiimme. Kunnantalo ei ole kuitenkaan pelkkä Aallon mestariteos; se on myös erottamattomasti osa ympäristöään ja auttanut muodostamaan Säynätsalon kulttuuri-identiteettiä.

Uusin lisäys kokoelmiimme ovat Riku Himasen (Kalusteyksiö)kauniit puutyöt. Himanen asuu itse Säynätsalossa ja opettaa Jyväskylän aikuisopistolla kaluste-alaa. Kunnantalolla on tämän kesän ajan nähtävissä myös Himasen kollegan, Simo Peterin, valokuvanäyttely. Himanen ja Peteri jakavat yhteisen työhuoneen, mitä kautta ajatus yhteistyöstä Kunnantalon kanssa lähtikin.

Kaikki Himasen tuotteet on valmistettu varta vasten Kunnantalolle myyntiin – tuotteita ei siis löydy mistään muualta. Himanen kertoo, että esineitä suunnitellessaan hän halusi niiden linkittyvän ympäristöönsä. Alkuperäinen idea olikin valmistaa tuotteita vanerista, joka oli yksi Aallon suosikkimateriaaleista mutta myös Säynätsalon vaurauden lähde – Säynätsalon kunta on nimittäin aikanaan perustettu saha- ja vaneriteollisuuden ympärille. Loppujen lopuksi Himasen materiaaleiksi valikoituivat muut puulaadut, mutta myös vaneriset esineet ovat suunnitelmissa tulevaisuudessa.

Toteutukseen lähtikin lopulta idea puisista purjeveneistä viittauksena Juurikkasaareen ja sen venesatamaan, sekä valikoima leikkuulautoja ja tarjoiluastioita. Paria poikkeusta lukuun ottamatta kaikki esineet on valmistettu suomalaisista puulaaduista; haavasta, koivusta, saarnista ja tammesta. Purjeveneiden purjeet on ommeltu kierrätyspuuvillasta. Himanen kertoo, että hän halusi testata esineissä erilaisia pintakäsittelyjä. Tuotteet ovatkin prototyyppejä, ja hän haluaa jatkaa niiden kehittelyä sekä uusien tuotteiden ideointia. Himasen oma suosikki nykyisistä ovat kuitenkin haavasta ja saarnista valmistetut tarjoilulautaset, joissa Himasen mukaan minimalistinen, skandinaavinen muotokieli on erityisen onnistunut.

 

IMG_5401When choosing products for the Town Hall pop-up store, we like to make choices in accordance to two things; Alvar Aalto’s design and locality. At first our store started with just a small collection of Aalto, Artek and Town Hall themed items, and even though since then we have added in Iittala glassware among other things, we don’t want to forget the local artists and creators. A Town Hall resident Tapani Kurttila is displaying his clay sculptures in our shoppe, and the Jukka toys and Papu Roastery coffee from Jyväskylä have also found their ways into our selection. After all, the Town Hall isn’t just an Aalto masterpiece; it is an inseparable part of its surroundings and has helped build the cultural identity of the Säynätsalo island.  

The newest addition to our selection is the beautiful woodwork by Riku Himanen (Kalusteyksiö). Himanen lives in Säynätsalo and teaches furniture design in the Jyväskylä Institute of Adult Education. The Town Hall is also hosting a photo exhibition by Himanen’s colleague Simo Peteri this summer. Himanen and Peteri share an office, which is how the idea of collaboration with the Town Hall was originally born.

Himanen has created all the items exclusively for the Town Hall — you cannot find them anywhere else. Himanen told us that when he was designing the items he wanted them to be somehow tied to their surroundings. The original idea was to use plywood, which was one of Aalto’s favorite materials but also the foundation of Säynätsalo’s wealth — the municipality of Säynätsalo was founded around saw industry and a plywood factory. In the end, Himanen decided to go with other wooden materials instead, but he does plan on making plywood items too in the future.

The ideas that made it to actual production were the wooden boats, a nod to Juurikkasaari and the harbor there, as well as a collection of wooden chopping boards and service plates. A couple exceptions aside all the items are created using finnish wood; aspen, birch, ash and oak. The sails on the boats are made from recycled cotton. Himanen told us that he wanted to try out different types of surface finishes with the products, and they’re actually prototypes that he wishes to improve on in addition to coming up with new designs. Out of the current items Himanen names the service plates as his personal favorite, and says that they express the minimalistic, Scandinavian design particularly well.  

 

 

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: