Navigaatiovalikko+

Clear Vision of an Art Piece

IMG_5475English translation available at the end.

Kesäkausi on lähtenyt kunnolla käyntiin Kunnantalolla. Ulkomaalaisten turistiryhmien lisäksi suomalaisetkin matkailijat ja paikalliset ovat lomien myötä lähteneet liikkeelle ja löytäneet tiensä Säynätsaloonkin asti. Suurin osa kansainvälisistä vieraistamme on yhä arkkitehtejä, alan opiskelijoita tai muuten vain intohimoisia arkkitehtuuriharrastajia, kun taas suomalaisilla on yleisempää yleinen kiinnostus Alvar Aaltoa tai ihan vain paikallisia nähtävyyksiä kohtaan. Kunnantalolla riittää kuitenkin nähtävää kaikille, oli toiveissa sitten arkkitehtuuri, design, historia tai ihan vain hengähdyshetki kahvin merkeissä.

IMG_5478Alvar Aalto itse ei nimittäin nähnyt Kunnantaloa pelkkänä rakennusprojektina; hänellä oli selkeä visio taideteoksesta, jossa arkkitehtuuri, valo ja design muodostaisivat ympäristöönsä hyvin istuvan, kutsuvan kokonaisuuden. Kunnantalo on yksi Aallon kohteista, jonne hän suunnitteli paljon uniikkeja yksityiskohtia, huonekaluja ja etenkin valaisimia, jotka osaltaan luovat rakennukseen omaa persoonallista tunnelmaa. Kalustesuunnittelu olikin luonnollinen jatke Aallon arkkitehtuurityölle, ja 30-luvun puolivälissä siitä oli tullut jo niin iso osa Aallon uraa, että se johti Artekin perustamiseen. Artekin huonekalut ovat sittemmin saavuttaneet valtavan kansainvälisen suosion ja ovat toimineet suomalaisen muotoilun lähettiläänä ympäri maailmaa. Kunnantalolta löytyy paljon myös muiden Artekin suunnittelijoiden kuten Maija Heikinheimon uniikkikalusteita.

IMG_5473Aallon ja Artekin design on tänä vuonna vahvasti valtakunnallisesti edustettuna Suomi 100-juhlavuoden merkeissä. Artek ja Iittala ovat sekä lanseeranneet Suomi 100- erikoistuotteita sekä tuoneet vanhoja klassikkoja uudelleen tuotantoon. Ateneumissa voi tutustua syyskuun loppupuolelle asti Alvar Aalto – Taide ja moderni muoto -näyttelyyn, joka kertoo Aallon ja Artekin muotokielen kehittymisestä. Jyväskylässä Aallon muotoiluun voi Kunnantalon lisäksi tutustua Alvar Aalto-museossa, jonka perusnäyttely kattaa niin huonekalu- kuin lasitöitäkin. Designista yleisesti kiinnostuneiden kannattaa puolestaan tutustua Jyväskylän Designtoriin, puolivuosittaiseen tapahtumaan joka taas tulevassa elokuussa kokoaa yhteen Suomen parhaat vaate- ja sisustusmuotoilijat. Tapahtuman ajalle voisi vaikka suunnitella oikean design-teemamatkan; yöpyminen Kunnantalolla, tutustumiskierros Aallon eri kohteisiin sekä Alvar Aalto-museoon sekä vielä vierailu Designtorilla!

 

IMG_5470The summer season has finally kicked off here at the Town Hall. In addition to the foreign tourist groups the domestic travelers and locals have also taken advantage of the holidays and found their way all the way to Säynätsalo. The majority of our international guests still seems to consist of architects, architecture students or just architecture enthusiasts, while the Finns tend to have a more general interest towards Alvar Aalto or just local sights. But whether you’re looking for architecture, design, history or just a short breather with a cup of coffee, the Town Hall has something for everyone.

IMG_5468-HDRAfter all, Alvar Aalto himself didn’t think of the Town Hall as only a construction project; he had a clear vision of an art piece where architecture, light and design together would form a unity that was inviting and blended into its surroundings. The Town Hall is one of Aalto’s pieces that he designed many unique details for, from furniture to light fixtures, and those details help give the building its own personal atmosphere. Furniture design was a natural extension to Aalto’s architectural work, and by the mid-30s it had become such a big part of Aalto’s career that it led to the founding of Artek design company. Since then Artek furniture have become a huge international success and have acted as an ambassador for Finnish design around the globe. The Town Hall has many unique pieces from other Artek designers such as Maija Heikinheimo as well.

IMG_5479Aalto and Artek’s design are heavily featured in media and cultural events this year thanks to Finland’s 100th anniversary. Artek and Iittala have both launched limited Suomi 100 products and brought back old classics in celebration. At Ateneum art museum you can visit the Alvar Aalto − Art and the Modern Form exhibition until late September. The exhibition tells the story about the birth and growth of Aalto and Artek’s design. In Jyväskylä you can see Aalto’s design at the Town Hall, of course, but also at the Alvar Aalto museum whose exhibition features everything from furniture to glassware. And those who are interested in design in general should take a look at the upcoming event Jyväskylän Designtori − the bi-annual market that gathers up the best of new Finnish clothing and interior design. You could plan a whole trip around design in central Finland; spend the night at the Town Hall, do a tour around Jyväskylä and see all of Aalto’s buildings, visit the Alvar Aalto museum and finally spend a day at Designtori!  

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: