Navigaatiovalikko+

Aallon jäljillä Päijänteen Tahitilla

Säynätsalon kunnantalo on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkittävimmistä töistä, jolla on kansainvälisesti tunnettu asema modernin arkkitehtuurin historiassa. Aalto itsekin ihastui Säynätsaloon ja nimesi saaret Päijänteen Tahitiksi.

Mitä Säynätsalossa voi nähdä ja tehdä – pelkkää Alvar Aaltoa?

Saarten ehdottomat matkailukohteet ovat tietenkin kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta: Säynätsalon kunnantalo ja Muuratsalon koetalo, eli Aaltojen kesäasunto. Mutta saarilta löytyy lisäksi arkkitehtuurikohteina mm. Wivi Lönnin ja Armas Lindgrenin suunnittelemia rakennuksia. Wivi Lönn liittyi saaren historiaan muutoinkin, sillä hänen ja tehtaiden toimitusjohtajan Hanna Parviaisen yhteiselämä näkyi aikanaan myös saarten elämässä. Arkkitehtuuri- ja taideretkellä saarilta löytyy mm. myös kaksi Wäinö Aaltosen suunnittelemaa muistomerkkiä. Kaikkiin kohteisiin saa hyvät lähtötiedot ja reittiehdotukset Kunnantalon henkilökunnalta.

Monille voi tulla yllätyksenä, että Kunnantalolla voi myös yöpyä. Saarilla hetken viivähtäessään vierailuun löytää aivan uusia ulottuvuuksia. Kuopiolainen Tarja Ärväs ja loppilainen Anne Pääkkönen ideoivat kolmen päivän miniloman.

”Vuokrasimme vintage-polkupyörät paikalliselta pienyrittäjältä ja ajelimme rauhakseen saarten nähtävyyksiä ihastellen. Monet hymyilivät vastaan tulessaan ja kaikkialla palvelu oli rentoa ja ystävällistä. Ajaessamme saarilla ristiin rastiin, vastaan tuli nuori poika rullalaudan kanssa. Hetken päästä kohtasimme taas aivan eri puolella saarta – ja hän jo tervehti meitä! Tuntui siltä, että olemme tervetulleita.”

Ystävykset majoittuivat Kunnantalon Alvari- ja Elissa- vierashuoneissa. Huoneiden näkymä sisäpihalle on villiviinien varjostama ja suihkulähteen solina luo tunnelmaa. Kumpanakin miniloman iltana vierailijat kattoivat itselleen pienen piknikin sisäpihan patiolle. Suomen suvessa valoa ja lämpöäkin yhä useammin riittää. Kunnantalon patiolla saa rauhassa oleskella ja nauttia ajattomasta ilmapiiristä, jota niin monet kävijät, varsinkin ulkomaiset, pitävät Aallon onnistuneimpana työnä – kokonaistaideteoksena.

Arkkitehtuurin lisäksi saarilta löytyy upeita luontokohteita: Satasarvinen, Paljaspää, Velakallionlampi ovat helposti saavutettavia hienoja kohteita – Paljaspää jopa kansallismaiseman veroinen. Pidemmältä Muuratsalosta – merkitsemättömien polkujen ja patikamatkan päästä – löytyvät mm. Tapion alttari, Lullinvuoren luolat ja useita mahtavia siirtolohkareita ja paljon muita jääkauden jälkiä.

Päijänteen Tahitia voi ihastella monilta korkeilta paikoilta, mutta myös rantaelämää löytyy yhä enemmän. Eri puolilta saaria löytyy useita hyviä ruokailupaikkoja, jätskiä, kahvia, pientä syötävää sekä paikallistenkin panimoiden juomia. Pieniä uimarantoja on eri puolilla saaria ja onnekas voi löytää aivan oman pienen poukaman, jossa levähtää.

Ärväs ja Pääkkönen haluavat mainita vielä erikseen sunnuntaitunnelman, joka saarella vallitsi heidän mielestään koko ajan. ”Johtui ehkä osittain helteestä ja siitä, että ihmiset näyttivät olevan joko menossa uimaan tai tulossa uimasta – mutta se loi minilomalle oman erityisen rennon fiiliksen.”

Matkailutoiminta Säynätsalon kunnantalolla

Kotimaiset matkailijat ovat korona-aikana löytäneet yhä useammin myös Aallon jäljille. Ulkomaalaisten kävijöiden puuttuessa ovat vierailijat tuoneet tervetullutta puhtia myös matkailuliiketoimintaan. Säynätsalon kunnantalolla toimiva Tavolo Bianco Oy vuokraa suojeltua rakennusta Jyväskylän kaupungilta ja vastaa opastus-, majoitus ja ohjelmapalveluista sekä vuokraa tiloja edelleen muille pienyrittäjille, mm. mainiolle konditoria-kahvilalle entisen pankkisalin tiloissa. Kaupungin omana toimintana rakennuksessa on edelleen Säynätsalon lähikirjasto.

”Meille on tärkeää toimia vastuullisesti, mikä merkitsee mm. sitä, että rakennus ei ole museoitu vain arkkitehtituristien pyhiinvaelluskohteeksi, vaan tähtäämme kaikissa toiminnoissamme siihen, että olemme osa ympäröivää yhteisöä. Toimimme yhteistyössä paikallisten pienyrittäjien kanssa, palkkaamme paikallista työvoimaa ja tuemme yhteisön omia ja yhteisiä tapahtumia”, sanoo yrittäjä Harri Taskinen.

Säynätsalopäivät 12.-16.8. on oiva esimerkki saarelaisten yhteisöjen, yksityishenkilöiden ja yritysten yhteisestä ponnistuksesta. Saarille levittyvän ohjelman ohella Kunnantalollakin on tarjolla maksuton sisäänpääsy ja opastuksia sekä monipuolista ohjelmaa.

Lisätietoja Säynätsalon kunnantalon toiminnasta Tavolo Bianco Oy

%d bloggaajaa tykkää tästä: