Navigaatiovalikko+

Kierros Säynätsalon kirkkosaarella eli pääsaarella

Kuvat: Leo Liukkonen

Tässä kuvatarinassa pitäydytään pääsaarella ja kävelyetäisyydellä Kunnantalosta. Toki saman reitin voi ajella myös polkupyörällä. Säynätsalon muut saaret, Lehtissaari ja Muuratsalo, saavat myöhemmin omat kuvakertomuksensa. Tarina ei pyri olemaan tyhjentävä selostus, vaan enemmänkin reittipisteopas. 

Alvar Aallon suunnittelema Kunnantalo toimii retken lähtöpisteenä. Aluksi voi suunnistaa joko kävelyteitä tai tienviertä kirkonmäelle. Kirkko on Armas Lindgrenin ja Bertil Liljeqvistin suunnittelema (1927). Kirkon pihapiirissä on myös Wäinö Aaltosen “Mies mieheltä”-patsas (1948). Sankarihauta-alueen suunnitteli professori Aulis Blomstedt (1943). 

Kirkonmäen länsirinteessä on Wivi Lönnin suunnittelema vanhainkoti (1927), joka on nykyisin yksityisomistuksessa. Toinen Lönnin rakennus löytyy uudesta laivarannasta. Iso Sauna toimi aikanaan tehtaan työntekijöiden yleisenä saunana. Nykyisin rakennus on yksityisomistuksessa. 

Uudesta satamasta voi siirtyä rantapolkuja pitkin vanhaan Laivarantaan, jossa on nykyisin viihtyisä uimaranta pukukoppeineen. 

Pidemmälle pohjoiseen edetessään päätyy lopulta Juurikkasaareen, jossa toimii Jyväskylän veneseura sekä Juhlatalo Juurikkasaari. Kesällä 2021 rannasta löytyvät ainakin lounas- ja illallispalvelut sekä rantabaari ja uimaranta. 

Juurikkasaaresta voi palailla kylänraittille kulkemalla Parviaisentietä joko myötä- tai vastapäivään. Pääkadun varrelta löytyvät mm. pizzeria, polkupyörävuokraamo, käsityökauppa, kukkakauppa, kauppa – myös huonekaluliike – sekä apteekki.  

Saaren kiertosuunnasta ja jaksamisesta riippuen voi vielä käydä katsomassa Lehtissaaren suunnasta teollisuusaluetta ja ihailla aikanaan Suomen pisintä Louhunsalmen riippusiltaa. 

Sillalta matka jatkuisikin Lehtissaareen ja Muuratsaloon, mutta siitä siis erillinen tarina. 

%d bloggaajaa tykkää tästä: